Burgers

Maakt de kwaliteit van je vlees wel een verschil wanneer je een burger dikbelegd?

1.51KViews

De slager is fors duurder dan de supermarkt, ook op woensdag gehaktdag. Heeft dat duurdere vlees wel zin als je toch je hamburger royaal belegd met kaas, augurk, gekaramelliseerde ui en sausen? Gastblog van partner Bonkeurslager.nl

Eerst een blik op kwaliteit. Daar zitten de volgende aspecten aan:

  • Versheid: Vaak is vlees in de supermarkt langer onderweg geweest omdat het een complexere distributieketen volgt. Dit kan de versheid beïnvloeden. Bij de slager is je vlees doorgaans verser, aangezien het vaak lokaal wordt ingekocht en minder tijd nodig heeft om van de bron naar de toonbank te komen.
  • Herkomst en traceerbaarheid: In de supermarkt het kan soms echt een uitdaging zijn om de exacte herkomst van het vlees in de supermarkt te achterhalen. Er zijn vaak allerlei diverse leveranciers, groothandels, tussenhandels en producenten die iets in de productketen doen. Een kleine handeling zoals het toevoegen van conserveringsmiddelen maakt dat je hamburger opeens uit een ander land komt. Slagers hebben vaak een betere traceerbaarheid van hun vlees, waardoor je meer zekerheid hebt over waar het vandaan komt.
  • Vleessoorten: Supermarkten bieden vaak een standaardassortiment aan vlees, met minder variatie in termen van vleessoorten en snitten. Je kunt dus niet even een procureur (varkensnek) van 1.5 kilo pakken of bestellen. Dat kan juist wel bij de slager: daar kun je vaak kiezen uit een breder scala aan vleessoorten en specifieke snitten, waardoor je meer controle hebt over wat je koopt.
  • Rijping: Niet al het vlees moet vers zijn: rood vlees moet juist rijpen om de textuur en smaak te verbeteren Het vlees in de supermarkt is doorgaans minder gerijpt, omdat het sneller in de schappen moet liggen om aan de vraag te voldoen. Slagers hebben vaak de mogelijkheid om hun vlees zorgvuldig te rijpen, wat de smaak en malsheid ten goede kan komen.
  • Toevoegingen: Vleesproducten in de supermarkt bevatten al snel conserveermiddelen of andere toevoegingen bevatten. Slagers kunnen meer controle hebben over de kwaliteit en kunnen soms vlees zonder extra toevoegingen aanbieden.

Belangrijkste punt weet niet iedereen: bij de slager kun je gehakt laten maken van de beste stukken vlees door nauwkeurig je wensen kenbaar te maken en te vertrouwen op het vakmanschap van de slager. Daar zit geen slachtafval bij, wat bij de supermarkt doorgaans een ander verhaal is. 

Dikke laag saus erop?

Het gebruik van veel saus op je hamburger kan de subtiele smaaknuances van het vlees verhullen. En dan maakt het weinig uit of je vleesje van de supermarkt of slager komt, toch? Nee de kwaliteit van het vlees kan nog steeds invloed hebben op de algehele eetervaring, zelfs als het overgoten is met saus:

  • Textuur: Hoewel saus veel smaak toevoegt, blijft de textuur van het vlees belangrijk. Hoogwaardig vlees van de slager zal sneller malser zijn dan massaproductie uit de supermarkt.
  • Smaak:  Kwaliteitsvlees heeft vaak een diepere, meer complexe smaak, zelfs als het deels bedekt is.
  • Garing: Hoogwaardig vlees kan vaak nauwkeuriger worden gegaard, wat kan resulteren in een sappiger en malser eindproduct. 

Smaak is uiteindelijk subjectief. Sommige mensen geven misschien de voorkeur aan de sappigheid en complexiteit van smaak van hoogwaardig vlees, anderen lepelen liever de sausfles leeg. 

admin
the authoradmin
Welkom bij Burgerz, jouw nummer één bron voor alles wat met burgers te maken heeft. Wij zijn toegewijd aan het geven van de allerbeste informatie, met een focus op kwaliteit, originaliteit, en een diepgaande kennis van alle dingen die burgers betreffen. Een burgerliefhebber met een rijke achtergrond in culinaire kunsten, is Burgerz een lange weg gegaan van zijn begin in Tilburg. Toen Jelle eerst begon, was zijn passie voor het verkennen van de wereld van burgers - het drijft hem om te onderzoeken, te proeven, en de beste burgerrecepten en -technieken met de wereld te delen, zodat Burgerz kan veranderen in een booming online platform voor andere burgerliefhebbers. We hopen dat je net zoveel van onze blog houdt als wij ervan genieten om deze aan jou aan te bieden. Als je vragen of opmerkingen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Geef een reactie